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Saturday 8 February 2014

Türk Kahvesi

I've been itching to make an article about Turkish Coffee for some time now but I needed to get my barista gear ready first.
I am now fully equiped and can talk you through the perfect Turkish Brew.
First thing to know is that Turkish people do not necessary regard Turkish Coffee as a mere coffee. It tastes different, it looks slightly different, it is not made the same way and Turkish coffe has a spiritual dimension that our understanding of coffee does not.
For example, when a boy asks the hand of his girlfriends to her parents, the tradition says that she cannot witness this conversation and should instead brew and serve the best Turkish Coffee of her life.
Turkish Coffee is also commonly used to read your fortune. It's absolutely not unusual to see people "reading" into each other's coffee in a restaurant.
So what you need is to fill your Cezve (Traditional Coffee Pot) with the amount of water needed (1 cup of water for 1 cup of coffee), add a measure of finely ground coffee powder per cup and put your sugar directly into the coffee pot. By all means, do not add the sugar in your cup. Once the cup is ready, there is no way you can stir it.
According to the amount of sugar you want, you will ask for a Sade coffee (No suger), Orta coffee (2 sugars)...
You then heat the coffe pot till a thick foam raises to the top. You take it off of the heat immediately, give it a good swirl and put it back on the stove. You then need to wait a couple of seconds for a second layer of foam to appear: ET VOILA!
You can now serve it slowly in your traditonal coffee cup and drink it slowly while eating baklava and lukum.
One of the biggest faux-pas that a foreigner could make is to think that the glass of water served with the coffee is to be drunk after the coffee. It actually should be drunk beforehand in order to clean one's palate.
I spent the evening trying to brush up my coffee making skills and I'm proud to say I can make you a pretty good traditional coffee!






Je voulais écrire un article au sujet du café turc depuis un petit bout de temps mais il me fallait rassembler l'équipement nécessaire. C'est désormais chose faite!
La première chose à savoir, c'est que les turcs n'envisagent pas le café turc comme un simple café classique. Son goût est différent, son aspect est différent, il n'est pas fait de la même manière et il est en plus doué d'une dimension spirituel dont ne dispose pas le café européen.
Par exemple, quand un jeune-homme demande aux parents de sa douce la main de leur fille, la tradition veut que cette dernière n'assiste pas à la conversation et prépare pendant ce temps le meilleur café de sa vie.
Le café turc est également utilisé pour lire l'avenir. Il n'est pas rare de voir des turcs lire la tasse de leur voisin de table au restaurant ou au café.
Pour faire un bon café turc, il vous faudra remplir un Cezve (Une cafetière traditionnelle) d'eau (une tasse d'eau pour une tasse de café), y ajouter une mesure de café finement moulu par tasse et y ajouter la quantité de sucre désirée.
Selon la quantité de sucre que l'on souhaite, on parlera d'un café Sade (Pas de sucre), Orta (2 sucres)...
On place le Cezve sur la plaque vitro jusqu'à ce qu'une épaisse mousse s'élève et ne menace de déborder. On retire immédiatement le Cezve du feu, on le remue un bon coup et on réitère l'opération. Après la formation de la deuxième couche de mousse, le café est enfin prêt!
On peut maintenant le servir lentement dans une tasse traditionnelle et le boire tout aussi lentement en mangeant des lukum et des baklava.
Un des plus gros faux-pas à ne pas commettre et de boire le verre d'eau traditionnellement servi avec un café turc après avoir bu son café. Il convient en effet de le boire avant afin de se nettoyer le palais.
J'ai passé la soirée à essayer de parfaire ma technique et je suis enfin prêt à vous servir un vrai café turc!